Tekne satın alma konusunda Boat My Day ekibi olarak sizin için dikkat edilmesi gereken önemli noktaları belirtmek istedik. Son zamanlarda ikinci el tekne satışlarında büyük bir artış görülmektedir. Bu yüzden ikinci el tekne satın alırken dikkatli olmak gerekmektedir. Bu yazıyı okuduktan sonra ikinci el tekne satın alma konusunda daha çok aydınlanmış olacaksınız.
1 – Su Kesimi Altı ve Borda Kontrolünün Yapılması
İkinci el tekne sahibi olacaksanız, en önemli nokta teknenin gövdesidir. Teknenin gövdesinin daha iyi incelenmesi için teknenin sudan çıkarılması gerekmektedir. Aynı zamanda teknenin bordasının da kontrol edilmesi gerekmektedir. Böylece teknenin gövdesi hakkında kesin bir karara varabiliriz.
Ahşap ve fiber tekneler için dikkat etmeniz gereken 2 şey vardır. Alacağınız tekne ahşap ise ahşap kurdu problemiyle karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden kesinlikle bunu anlayacak bir uzman tutmalısınız. Fiber tekne alacaksanız ozmozdan anlayan bir uzman tutmalısınız.
2 – İkinci El Tekne Alırken Motorun Durumunun Kontrol Edilmesi
Öncelikle motorun soğuk olmasına dikkat edin. Tekne satıcısı motoru kesinlikle ısıtmamalı. Soğuk motor çalışırken kendisi ile ilgili sorunları size net bir şekilde gösterir.
Motordan dışarıya çıkan dumanlar motorun durumunu gösterir. Genellikle siyah bir duman görülür. Bu duman eski motorlarda enjektörlerin kirliliği ve bunun gibi durumları gösterir. Yağ yakımı ile ilgili bir sorun varsa, mavi bir duman çıkartır. Eğer motor ile ilgili daha çok detaylı bilgi istiyorsanız, bir uzman tutabilirsiniz.
3 – Tekne Güvertesinin Kontrolü
İkinci el tekne alacağınız zaman heçlerden güverteye su girip girmediğini mutlaka kontrol etmelisiniz. Net bir fikir almak için bir uzman ile mümkünse yağmur yağarken kontrol yapabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise teknenin her tarafını kapatarak, tekneyi baştan sona yıkamak. Böylece heçlerin durumu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Ahşapların zımpara ya da vernik isteme durumlarını bir uzman yardımıyla kontrol edebilirsiniz.
4 – Elektronik Parçaların Kontrolünün Yapılması
Elektronik parçalar size fazla gerekli gelmeyebilir ama bu alanda yaşanan sorunlar ikinci el tekne aldıktan sonra insanları en çok masrafa sokan alanlardan bir tanesidir. Bu alanın kontrolünü mutlaka bir uzmanın yapması gerekmektedir. GPS, jeneratör, radar, derinlik göstergesi, aküler gibi önemli elektronik ekipmanlar teknelerde bulunmaktadır ve bu ekipmanlar gibi daha ekipman da teknelerde bulunmaktadır. Bütün ekipmanlar son derece önemlidir. Aynı zamanda sigorta panelindeki şalterleri de mutlaka kontrol etmelisiniz.
5 – Irgat, Demirleme ve Bağlama Halatlarının Kontrolü
Irgat gücünün tekne ve çapa ile orantılı olup olmadığını öğrenmelisiniz. Aynı zamanda teknenin marka ve modelini de önceden öğrenerek internet üzerinden kontrolünü sağlayabilirsiniz. Dümen önündeki çapayı atma ve alma düğmeleri var mı gibi bilgileri öğrenerek. Teknede test etmeniz gerekmektedir.
6 – Güvenlik Ekipmanlarının Kontrolünün Yapılması
Öncelikle CE belgesini sormalısınız. Bu belge güvertede görünecek bir yerdedir ve bu belge teknenin kaç kişilik olduğunu size gösterecektir. AIS, SART, RADAR, EPIRB gibi güvenlik cihazlarının teknede kesinlikle olmasına dikkat etmelisiniz ve bu cihazların pil durumlarını da kontrol etmelisiniz. Son olarak kişiye yetecek kadar can yeleği ve yangın tüpününün olduğunu güvenlik bakımından kontrol etmeniz gerekmektedir.
7 – Genel Sağlamlık Kontrolleri
Teknede son olarak genel kontrolleri sağlamanız gerekir. Örneğin yelken, yelken halatları, salma ya da direk gibi bu tekne parçaların sağlamlığını bir uzman ile kontrol etmelisiniz. Kamaralar ve mutfağı kontrol edebilirsiniz. Bu alanlarda eksikler var mı yok mu onları öğrenebilirsiniz. Klimaların çalışmasını kontrol edebilirsiniz. Rutubet kontrolü için yatakların altlarını kontrol edebilirsiniz. Böylece önceden havalandırılmış olsa bile buradaki rutubetten durumu anlayabilirsiniz.